"Delivering smart anesthesia monitoring"
Recent Posts
Categories
Τι είναι η Aisthesis Medical; Από που προέκυψε η ιδέα;
Η Aisthesis Medical αναπτύσσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα λογισμικού βασισμένο σε Τεχνητή Νοημοσύνη για την παρακολούθηση ασθενών υπό αναισθησία κατά τη διάρκεια μίας χειρουργικής επέμβασης. Η ιδέα αυτή προέκυψε από την προσωπική εμπειρία μελών της ομάδας μας, κατά τη συμμετοχή τους σε χειρουργικές επεμβάσεις στα πλαίσια διδακτορικού προγράμματος σπουδών. Εκεί παρατηρήθηκε έλλειψη αυτοματοποιημένων διαδικασιών στην παρακολούθηση των ασθενών γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες επιπλοκών, διότι οι κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται αναδρομικά.
Σε ποια προβλήματα δίνει λύση η καινοτομική προσέγγιση σας;
Τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή για την παρακολούθηση της αναισθησίας παρέχουν ένα περίπλοκο γραφικό περιβάλλον, το οποίο αυξάνει το χρόνο ανάλυσης των δεδομένων από τους αναισθησιολόγους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, ειδικά όταν το σύστημα χειρίζεται από μη έμπειρους αναισθησιολόγους. Επίσης, τα συστήματα αυτά δεν εκμεταλλεύονται τα φυσιολογικά δεδομένα που συλλέγουν στο έπακρο, προσφέροντας μόνο αναδρομικούς δείκτες που δεν παρέχουν τη δυνατότητα πρόβλεψης συμβάντων. Τέλος, το βάθος της αναισθησίας δεν μπορεί να υπολογιστεί απευθείας από τους δείκτες αυτούς και έτσι δεν παρέχει υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων από τους αναισθησιολόγους, γεγονός που καθιστά τα υπάρχοντα συστήματα ανεπαρκή.
Σε ποιους απευθύνεστε; (νοσοκομεία; γιατρούς; φορείς;) Υπάρχει ανταγωνισμός εδώ ή στο εξωτερικό;
Το σύστημά μας έχει ως στόχο την συλλογή και την επεξεργασία δεδομένων από φυσιολογικές παραμέτρους που λαμβάνονται από τις συσκευές παρακολούθησης που είναι προσαρτημένες στον ασθενή που υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση. Με αυτόν τον τρόπο, η Aisthesis Medical βοηθά τους αναισθησιολόγους όλων των επιπέδων εξειδίκευσης να ερμηνεύσουν αυτά τα δεδομένα. Το τελικό μας προϊόν θα τρέχει σε μια φιλική προς τον χρήστη εφαρμογή για κινητές συσκευές, παρέχοντας ενδείξεις για πιθανές επιπτώσεις σε κάθε στάδιο της φροντίδας του ασθενούς (προεγχειρητικά, διεγχειρητικά, μετεγχειρητικά) μέσω κατατοπιστικών κλινικών αναφορών. Συνεπώς, η Aisthesis Medical απευθύνεται τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές.
Όσον αφορά τους ανταγωνιστές μας, αυτοί δραστηριοποιούνται κυρίως στο εξωτερικό, με εταιρίες που προσφέρουν έξυπνη παρακολούθηση ασθενών, όπως είναι η Corticare και η Biobeat. Ωστόσο, χρησιμοποιούν αναδρομικούς δείκτες με αποτέλεσμα οι λύσεις τους να έχουν έλλειψη προβλέψεων. Ακόμα, οι εταιρείες αυτές δεν ειδικεύονται στη παρακολούθηση αναισθησίας. Αντ’ αυτού, παρέχουν wearables που ανιχνεύουν διάφορες φυσιολογικές παραμέτρους, όπως το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG) για την δραστηριότητα του εγκεφάλου. Όσον αφορά την παρακολούθηση αναισθησίας, υπάρχουν αρκετές εταιρείες τα συστήματα των οποίων χρησιμοποιούνται στα χειρουργεία. Μερικές από αυτές είναι η Medtronic, και η Masimo. Οι λύσεις τους βασίζονται σε σύγχρονες τεχνικές που όμως δεν παρέχουν πρόβλεψη συμβάντων (π.χ., επιπλοκές).
Η Aisthesis Medical, μέσα από τη συλλογή και επεξεργασία των φυσιολογικών παραμέτρων του ασθενή, έχει ως κύριο στόχο να παρέχει προβλέψεις συμβάντων στους αναισθησιολόγους σε πραγματικό χρόνο διεγχειρητικά, χρησιμοποιώντας προηγμένα μοντέλα μηχανικής μάθησης.
Μιλήστε μας για την ομάδα σας και τα μέλη της
Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους ερευνητές στον τομέα της Βιοϊατρικής Μηχανικής. Πιο συγκεκριμένα, γνωριζόμαστε για περισσότερα από 8 χρόνια, έχοντας δουλέψει μαζί σε αρκετά ακαδημαϊκά projects. Επίσης, η ανάπτυξη μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης για ιατρική χρήση είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, γεγονός που καθιστά την εμπειρία αυτή ιδανική για την υλοποίηση της ιδέας μας.
Πιο συγκεκριμένα:
Ο Ιωάννης Γκουζιώνης (CEO) είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Hamlyn Centre for Robotic Surgery and the Department of Surgery and Cancer του Imperial College στο Λονδίνο. Το διδακτορικό του επικεντρώνεται σε Machine Learning, Deep Learning και image-guided interventions με σκοπό τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου.
Ο Βασίλειος Δημακόπουλος (CSO) είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης στο τμήμα της νευροχειρουργικής. Η έρευνά του αφορά κυρίως την επιληψία, την αλληλεπίδραση με high frequency oscillations, resective surgery καθώς και γνωστικές νευροεπιστήμες για ασθενείς που πάσχουν από επιληψία.
Ο Σωτήριος Λιλιόπουλος (CTO) είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η έρευνά του αφορά την ανάπτυξη μοντέλων που αφορούν τον καρκίνο και το πως αυτός αναπτύσσεται. Η εφαρμογή Machine Learning τεχνικών και αλγορίθμων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της έρευνάς του.
Ο Ανδρέας Σγουράκης (CIO) είναι απόφοιτος της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Πολυτεχνείου Κρήτης. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως Web Developer. Η ειδικότητα του αφορά την ανάπτυξη custom web εφαρμογών και APIs χρησιμοποιώντας web τεχνολογίες αιχμής.
Η Αγγελική Παπαεμμανουήλ (CFO) είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων με θεματικές πάνω στην οικονομία, την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων. Η ενεργή συμμετοχή της σε εθελοντικές ομάδες ανέπτυξε το ομαδικό της πνεύμα και την βοήθησε να κατανοήσει σε βάθος την αξία της ανιδιοτελούς προσφοράς.
Πόσο σημαντική είναι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην λύση σας και τι προοπτικές ανοίγει;
Τα τελευταία χρόνια, η πρόοδος και η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης την έχει καταστήσει ικανή να υποβοηθήσει και σε ορισμένες περιπτώσεις να αντικαταστήσει την ανθρώπινη σκέψη. Το γεγονός αυτό, φέρνει στο προσκήνιο την ανάπτυξη αυτοματοποιημένων μεθόδων, οι οποίες μπορούν να επιλύσουν διάφορα προβλήματα γρηγορότερα και με χαμηλότερο κόστος, σε σύγκριση με τους ανθρώπους. Η εκμετάλλευση αυτών των τεχνικών στο πεδίο της ιατρικής, μπορεί να επιτρέψει στους γιατρούς να παρακολουθούν και να διαγνώσουν επικείμενες ασθένειες εγκαίρως.
Η Aisthesis Medical, μέσα από τη συλλογή και επεξεργασία των φυσιολογικών παραμέτρων του ασθενή, έχει ως κύριο στόχο να παρέχει προβλέψεις συμβάντων στους αναισθησιολόγους σε πραγματικό χρόνο διεγχειρητικά, χρησιμοποιώντας προηγμένα μοντέλα μηχανικής μάθησης. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας την εγκεφαλική δραστηριότητα, η Aisthesis Medical παρακολουθεί το βάθος της αναισθησίας αυξάνοντας τη διεγχειρητική επίγνωση και μειώνοντας το ποσοστό θνησιμότητας. Το τελικό προϊόν θα είναι το πρώτο ευφυές σύστημα λογισμικού στην αγορά κλινικής παρακολούθησης ασθενών, που θα βελτιώσει τα μετεγχειρητικά αποτελέσματα των ασθενών και, ως εκ τούτου, την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Ποια ήταν τα μεγαλύτερα εμπόδια ως τώρα και πώς τα ξεπεράσατε;
Το μεγαλύτερο εμπόδιο που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε έως τώρα, είναι η έλλειψη ψηφιοποιημένων δεδομένων, καθώς και η διάθεσή τους. Παρόλο που η ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιών και αυτοματοποιημένων μεθόδων στην εποχή μας είναι απαραίτητη, πολλά νοσοκομεία και κλινικές της Ευρώπης δε διαθέτουν ή δεν έχουν μεταβεί πλήρως σε ένα λειτουργικό και ολοκληρωμένο ψηφιακό σύστημα καταγραφής. Τα δεδομένα από φυσιολογικές παραμέτρους κατά τη διάρκεια της αναισθησίας είναι απαραίτητα για τη μελέτη και ανάπτυξη τεχνικών μηχανικής μάθησης που αποσκοπούν στην ανάπτυξη του Aisthesis. Επίσης, η απόκτηση τέτοιων δεδομένων εμπίπτει σε νομικά ζητήματα, τα οποία αφορούν την προστασία προσωπικών δεδομένων καθώς και το ιατρικό απόρρητο, ειδικά όταν από τη δική μας πλευρά δεν έχει συσταθεί ακόμα εταιρία. Στη δική μας περίπτωση, καταφέραμε να συνεργαστούμε με το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Φρανκφούρτης, καθώς και με το Πολυτεχνείο Κρήτης. Λάβαμε δεδομένα από 800 ασθενείς και εργαζόμαστε πάνω στην ανάπτυξη του MVP.
Πότε, και γιατί ενταχθήκατε στην θερμοκοιτίδα ACEin και πώς σας έχει βοηθήσει στην πορεία σας;
Ενταχθήκαμε στην θερμοκοιτίδα του ACEin το πρώτο εξάμηνο του 2021 ως μία νεοσύστατη επιχειρηματική ομάδα. Μέσα από την ένταξή μας στο πρόγραμμα αυτό, καταφέραμε να δικτυωθούμε με άλλες startups, business mentors και advisors που μπορούν να μας βοηθήσουν στα πρώτα μας βήματα για την σύσταση καθώς και την εξέλιξη της επιχειρηματική μας ομάδας. Πιο συγκεκριμένα, η βοήθεια και οι συμβουλές που έχουμε λάβει από τα οργανωτικά μέλη της θερμοκοιτίδας του ACEin, ήταν καθοριστικά καθώς μας συνοδεύουν στη μέχρι τώρα πορεία μας. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε τη βοήθεια που έχουμε λάβει από όλα τα σεμινάρια που έχουμε παρακολουθήσει όσον αφορά το business development νεοσύστατων επιχειρήσεων.
Πώς βλέπετε τις προοπτικές σας; Επόμενα σχέδια και στόχοι;
Ο σημαντικότερος στόχος μας αποτελεί η ανάπτυξη και η ολοκλήρωση του MVP. Μέσα από αυτό θα καταφέρουμε να αποδείξουμε ότι η ιδέα μας μπορεί να μετουσιωθεί σε προϊόν που ικανοποιεί όλα τα κλινικά πρωτόκολλα και αξιοποιείται πλήρως από τους αναισθησιολόγους οποιασδήποτε επιπέδου εξειδίκευσης. Η περεταίρω συνεργασία με κλινικές και νοσοκομεία της Ευρώπης είναι πάντα μέσα στα σχέδιά μας, καθώς θα αποτελέσουν και τους μελλοντικούς μας πελάτες. Τέλος, μέσα από την ανάπτυξη του κατάλληλου business plan, επιδιώκουμε τη χρηματοδότησή μας από επενδυτές, με σκοπό να προχωρήσουμε στην ίδρυση της εταιρίας Aisthesis Medical.
No Comments
Sorry, the comment form is closed at this time.
No Comments
Sorry, the comment form is closed at this time.