MAMAKITA: η ταξιδιωτική πλατφόρμα για οικογενειακές διακοπές

Η πλατφόρμα ΜΑΜΑΚΙΤΑ παρέχει premium και tailor made υπηρεσίες οικογενειακού ταξιδιού σε ελληνικούς προορισμούς. «Στον αέρα» με τη σημερινή μορφή από τον Ιανουάριο του 2019, έχει βραβευτεί στα Tourism Awards στην κατηγορία “Οικογενειακός Τουρισμός” και φέρει την επικοινωνιακή αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, ως φορέας που προάγει το διαγενεακά προσβάσιμο τουρισμό και που προβάλλει λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς στην Ελλάδα.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα του ΜΑΜΑΚΙΤΑ;

Η ΜΑΜΑΚΙΤΑ γεννήθηκε από το πολύ «Μαμά Κοίτα»! Πρόκειται για μια επιχειρηματική ιδέα που βασίστηκε στις προσωπικές μας εμπειρίες και στη ζωή που αρχίσαμε να ζούμε από τότε που αποκτήσαμε παιδιά. Όλα ξεκίνησαν από το blog της Ελένης, η οποία άρχισε να μοιράζεται συμβουλές για ταξίδια με παιδιά προτείνοντας λύσεις και προορισμούς φιλικούς σε οικογένειες. Το blog είχε μεγάλη απήχηση και από το Σεπτέμβριο του 2017, η Ελένη άρχισε να προσανατολίζεται στην παροχή υπηρεσιών ταξιδιωτικής συμβουλευτικής και κάπως έτσι συστάθηκε η ομάδα, η οποία άρχισε να διαμορφώνει μια επιχειρηματική ιδέα.

Πώς συνέβαλε το ACEin στην επιχειρηματική σας ιδέα;

Όταν συμμετείχαμε στο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας και καταθέσαμε πρόταση για χρηματοδότηση από το People’s Trust του Ιδρύματος Αθ. Λασκαρίδη, είχαμε μόνο στο μυαλό μας ότι θέλουμε να απαντήσουμε στην ανάγκη των σύγχρονων εργαζόμενων γονέων να οργανώνουν ένα ταξίδι στην Ελλάδα χωρίς να αναλώνονται στην έρευνα. Επίσης ξέραμε πολύ καλά ότι το ταξίδι δημιουργεί εμπειρίες, οι οποίες είναι κεντρικές για την ανάπτυξη του ανθρώπου και την ενίσχυση των οικογενειακών δεσμών.

Μέσα στο ACEin μπορέσαμε να μετουσιώσουμε την ιδέα σε επιχειρηματική πράξη και τελικά σε μια κερδοφόρα επιχείρηση. Οι μέντορες και οι σύμβουλοι μας βοήθησαν στην έρευνα αγοράς και στη διαμόρφωση του «προϊόντος» μας, αλλά πάνω από όλα μας παρείχαν τη στήριξη για να συνεχίσουμε και να κάνουμε τα απαιτούμενα pivoting.  

Ποια -θεωρείτε- ότι είναι η καινοτομία σας;

Το καλό είναι ότι όσοι ασχολούμαστε με τον εισερχόμενο τουρισμό είμαστε συναγωνιστές. Και στο χώρο αυτό δεν υπάρχουν τόσο ανταγωνισμοί, όσο διαφορετικές αντιλήψεις για τον ελληνικό Τουρισμό.
Εμείς βλέπουμε το ταξίδι ως ένα μέσο βιωματικής μάθησης και αυτοβελτίωσης για τον άνθρωπο, και βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης για την κοινωνία. Πρωτίστως μας ενδιαφέρει να συμβάλουμε στη διαμόρφωση του ελληνικού τουριστικού «προϊόντος» με γνώμονα, αφ’ ενός την τοπική κοινωνία και οικονομία και αφετέρου εκπαιδεύοντας τον ίδιο τον ταξιδιώτη. Κοινώς, δεν πουλάμε ό,τι πουλάει. Διαμορφώνουμε υπηρεσίες με σκοπό να επηρεάσουν τη ζήτηση. Για παράδειγμα συστήνουμε μικρά νησιά στο νοτιοανατολικότερο σημείο του Αιγαίου και το βορειοδυτικότερο σημείο του Ιονίου, προορισμούς στην Πελοπόννησο ή την Εύβοια που δοκιμασμένα είναι ιδανικοί για οικογενειακές διακοπές.
Δεύτερον, μας αφορά ο προσβάσιμος τουρισμός. Πιο συγκεκριμένα το διαγενεακά προσβάσιμο ταξίδι. Το ταξίδι με παιδιά δεν είναι μόνο οι νεροτσουλήθρες, τα πάρκα και οι παιδικές χαρές. Είναι μια αφορμή για την ουσιαστική σύνδεση της οικογένειας και μια ευκαιρία για κοινές αναμνήσεις και βιώματα.
Μια φορά η κυρία Κατερίνα Πραματάρη είχε επισημάνει: «καινοτομία δεν είναι μόνο η δημιουργία ενός νέου προϊόντος. Μπορεί να είναι το κανάλι επικοινωνίας καινοτόμο». Αυτό αισθανόμαστε κι εμείς. Η ΜΑΜΑΚΙΤΑ επηρέασε τις τάσεις της αγοράς στο οικογενειακό ταξίδι στην Ελλάδα. Η καινοτομία της πλατφόρμας έγκειται στον τρόπο με τον οποίο μετατρέψαμε τη δική μας εμπειρία σε υπηρεσία προς πώληση, στο χρόνο και τη ζύμωση με τους τοπικούς φορείς και επαγγελματίες της αγοράς και στο δίκτυο που χτίσαμε για να είμαστε σε θέση να δημιουργούμε τελικά μοναδικές εμπειρίες για τους πελάτες μας, μικρούς και μεγάλους.

Εμείς βλέπουμε το ταξίδι ως ένα μέσο βιωματικής μάθησης και αυτοβελτίωσης για τον άνθρωπο, και βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης για την κοινωνία.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα και ποιους στόχους θα θέλατε να έχετε επιτύχει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια;

Η αλήθεια είναι ότι η agenda με τα to-dos συνέχεια μεγαλώνει. Πρώτα από όλα θέλουμε να βρίσκουμε αυτούς που μπορούν να επωφεληθούν από τις υπηρεσίες μας. Αυτούς που μας χρειάζονται και μας ψάχνουν.
Θέλουμε όμως παράλληλα να συμβάλουμε στο διαγενεακά προσβάσιμο τουρισμό σαν Φορέας Διαχείρισης Προορισμού και στο branding της Ελλάδας ως family friendly destination. Μελέτες δείχνουν ότι ο οικογενειακός τουρισμός είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς της τουριστικής βιομηχανίας κι εμφανίζει σημαντικές ευκαιρίες τις οποίες θα πρέπει να εκμεταλλευτεί η ελληνική αγορά.
Ως ομάδα σήμερα, διαθέτουμε την τεχνογνωσία να μελετήσουμε τους τρόπους βελτίωσης των τουριστικών υπηρεσιών με σκοπό την επίτευξη των στρατηγικών στόχων για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου τουριστικού προϊόντος με άξονα τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον και με βασικό εργαλείο την δια βίου εκπαίδευση.

Τι συμβολίζει το λογότυπό σας;

Μας αρέσει να φτιάχνουμε ιστορίες μέσα από τα ταξίδια και ο Pauso στο λογότυπό μας είναι η πιο αγαπημένη πηγή έμπνευσης: το φανταστικό παιδικό ταξιδιωτικό σακίδιο του μεγάλου μας περιηγητή Παυσανία, που είναι ο πρώτος γεωγράφος και «ταξιδιωτικός συντάκτης» στην ιστορία. Το όνομά του εκτός από τον Παυσανία, συμβολίζει και την… παύση που κάνουμε από τους ρυθμούς της καθημερινότητας για να απολαύσουμε το ταξίδι.

Η ομάδα της ΜΑΜΑΚΙΤΑ

Ελένη Φωτίου: Διεθνολόγος-Ερευνήτρια με σπουδές στην Ελλάδα και την Τουρκία και με επαγγελματική εμπειρία στα Υπουργεία Εξωτερικών (2007-2013) και Άμυνας (2013-2014) και μητέρα τριών παιδιών, είναι σήμερα ταξιδιωτική συντάκτης με θέμα το οικογενειακό ταξίδι (protothema.gr, protagon.gr, travelsbytravelers.com). Μιλάει τουρκικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και πορτογαλικά.

 

Ιφιγένεια Λαναρά: Οικονομολόγος-Project Manager με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού και πιστοποιημένη Project Manager από το Project Management institute είναι μητέρα δύο παιδιών και διαθέτει 18ετη εμπειρία ως σύμβουλος επιχειρήσεων και οργανισμών.

 

Εύη Κατσιγιάννη: Νομικός και Παιδαγωγός με πολυετή εμπειρία σε πολιτιστικές παραγωγές και έρευνα στον τομέα της εκπαίδευσης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μητέρα δύο παιδιών, δηλώνει πρωτίστως παιδαγωγός, μα κυρίως δημιουργός των παιδικών αναμνήσεων των κοριτσιών της.

Tags
No Comments

Post A Comment