Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα στο ΟΠΑ

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας για όλες τις προσπάθειες ενίσχυσης και προώθησης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
In

Dates: 09/Apr/2014

Time:

Hosted By: ACE

Place: Park Hotel

09 APR

Εκδήλωση με θέμα: «Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών»

 Παρουσιάσθηκε το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) διοργάνωσε εκδήλωση την Τετάρτη 9 Απριλίου 2014, στο Park Hotel με θέμα «Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών». Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας για όλες τις προσπάθειες ενίσχυσης και προώθησης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε μία σειρά νέων δράσεων, η οποία έρχεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το Οικοσύστημα Επιχειρηματικότητας στο ΟΠΑ δημιουργώντας το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (Athens Center of Entrepreneurship and Innovation – ACEin) που υπάγεται στο αναπτυξιακό σχέδιο «Έργο Αθήνα» και τελεί υπό την επίβλεψη της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ). Μέσα από τη δράση αυτή, οι ωφελούμενοι θα μπορέσουν να εκπαιδευτούν σε βασικά θέματα επιχειρηματικότητας, δημιουργικότητας, να αξιοποιήσουν υποστηρικτικές υπηρεσίες όπως συγγραφής επιχειρηματικού σχεδίου, νομικής, λογιστικής υποστήριξης, εταιρικής ταυτότητας και τέλος να έχουν την ευκαιρία να δικτυωθούν σε ένα διεθνούς εμβέλειας δίκτυο χρηματοδοτών. Επιπλέον, παρουσιάστηκε η συμβολή της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜοΚΕ) του ΟΠΑ.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν διάφορες δράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας που συνεισφέρουν στην ανάπτυξη των επιχειρηματιών (όπως Διαγωνισμός Επιχειρηματικής Ιδέας ΟΠΑ, διαγωνισμός Ennovation, θερινό σχολείο επιχειρηματικότητας YES, φοιτητικός σύλλογος Thinkbiz, πρωτοβουλία job-pairs, TEDxAUEB κλπ). Στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης σε συνεργασία με το international MBA (το μοναδικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα που έχει κατεύθυνση σπουδών σε Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα) διοργανώθηκε πάνελ στο οποίο συμμετείχαν επιτυχημένες περιπτώσεις φοιτητών/αποφοίτων. Τέλος, στο τέταρτο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν ερευνητικά αποτελέσματα και δράσεις ερευνητικών εργαστηρίων που έχουν ως αποτέλεσμα καινοτόμες υπηρεσίες / προϊόντα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.

Στην τελετή παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων o κ. Γ. Καμίνης, Δήμαρχος Αθηναίων, ο Καθηγητής Κ. Γάτσιος, Πρύτανης ΟΠΑ, ο Καθηγητής Γ. Αυλωνίτης, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΟΠΑ, ο Καθηγητής Γ. Σιώμκος, Κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων και ο Καθηγητής Π. Κωνσταντόπουλος, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Πληροφορίας και ο Καθ. Σ. Λιούκας, Επιστημονικός Υπεύθυνος της ΜοΚΕ.

 Η ενημερωτική αυτή εκδήλωση υπήρξε πραγματικά επωφελής καθώς έδωσε την ευκαιρία να γίνουν γνωστές όλες οι προσπάθειες του Πανεπιστημίου τα τελευταία 10 χρόνια για την Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα στα πρότυπα κορυφαίων Πανεπιστημίων του εξωτερικού.

 Οι τοποθετήσεις του δημάρχου κ. Γιώργου Καμίνη και του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνου Γάτσιου στην εκδήλωση 

 «Η Αθήνα μπορεί και πρέπει να γίνει η ατμομηχανή της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας. Αυτό επιδιώκουμε και γι΄αυτό διασφαλίσαμε ευρωπαϊκούς πόρους για την πόλη με στόχο να ξαναγίνει η Αθήνα μια πόλη με ζωντανές παραγωγικές και κοινωνικές δομές μέσα από  την υλοποίηση ενός σύνθετου έργου τα αποτελέσματα του οποίου περιλαμβάνουν την δημιουργία  εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας  και την δημιουργία και στήριξη πάνω από 800 νέων καινοτόμων επιχειρήσεων,  καθώς και υπαρχόντων μικρομεσαίων επιχειρήσεων» υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης κατά το χαιρετισμό του στην εκδήλωση με θέμα «Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών», που διοργάνωσε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στα πλαίσια του αναπτυξιακού σχεδίου «Έργο Αθήνα».

 O κ. Κωνσταντίνος Γάτσιος, πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, δήλωσε ότι: «Η υποστήριξη της καινοτομίας και ο μετασχηματισμός καινοτόμων προϊόντων/ υπηρεσιών/ ερευνητικών αποτελεσμάτων σε επιχειρηματική αξιοποίηση αποτελεί σημαντικό στόχο για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στα πλαίσια της στρατηγικής διασύνδεσης με την κοινωνία και αξιοποίηση της παραχθείσας γνώσης. Λειτουργώντας αποκλειστικά στο κέντρο της Αθήνας, οι συγκεκριμένες δράσεις αποτελούν, επιπλέον, την έμπρακτη συμβολή του στην ανάπτυξη και αναζωογόνηση της πόλης μας. Το ΟΠΑ ήταν το πρώτο Πανεπιστήμιο στην χώρα που εδώ και 10 χρόνια πρωτοπορεί στην προώθηση της επιχειρηματικότητας με πολλές και ποιοτικές δράσεις σε συνεργασία με πολλούς φορείς. Στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε αυτές τις πρωτοβουλίες και το ΟΠΑ να παίξει ένα στρατηγική ρόλο στο οικοσύστημα καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην ευρύτερη περιοχή».

 Αναλυτικό Πρόγραμμα