College Link

CollegeLink_logo

Website: www.collegelink.gr

Πυξίδα για την ομαλή μετάβαση των νέων από τον ακαδημαϊκό χώρο στην αγορά εργασίας και την πρώτη επαγγελματική τους εμπειρία φιλοδοξεί να γίνει ο νεοσύστατος οργανισμός CollegeLink.

Πρόκειται για έναν χώρο γεμάτο νεανική, θετική ενέργεια, εξαιρετικούς μέντορες και ειδήμονες σε θέματα επιχειρηματικότητας, αλλά κυρίως αποτελεί έναν χώρο υποστήριξης, έμπνευσης και δημιουργικότητας.

Η ιδέα του CollegeLink έγινε πράξη το 2014 από τρεις φίλους, τους Στέφανο Αλκίδη, Ιωάννη Ημελο και Δημήτριο Προμπονά, αποφοίτους των τμημάτων Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, και Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΟΠΑ, με αφορμή την προσωπική τους εμπειρία κατά την αναζήτηση προγραμμάτων για πρακτική άσκηση.

«Διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει κάποιο εργαλείο το οποίο θα μας βοηθούσε ώστε η αναζήτηση αυτή να γίνει αποτελεσματικά, σωστά, εύκολα και γρήγορα», εξηγεί στο «Εργασία» ο κ. Αλκίδης, ο οποίος μιλά για τη νέα αυτή startup επιχείρηση, τη λειτουργία της και τους λόγους που επικεντρώνεται στους νέους.

Πόσο καιρό λειτουργεί το CollegeLink και ποιες εντυπώσεις έχετε αποκομίσει για την αντίληψη και συμπεριφορά των νέων ως προς την αγορά εργασίας;

Αν και το χρονικό διάστημα λειτουργίας μας είναι μικρό -διανύουμε μόνο τον πρώτο χρόνο ζωής του CollegeLink-, διαπιστώσαμε πως, παρ’ όλη την κρίση και τις δύσκολες συνθήκες που περνάει η χώρα, υπάρχει μεγάλη αλληλεπίδραση των εταιρειών με τους νέους.

Εντούτοις, δεν υπάρχει κάποιο μέσο επικοινωνίας και σύνδεσης των δύο πλευρών. Σε αυτό θέλουμε να συμβάλουμε, έχοντας ως βασική αρχή ότι οι νέοι μπορεί να μη διαθέτουν προϋπηρεσία αλλά διακρίνονται από άλλα στοιχεία και χαρακτηριστικά που τους διαφοροποιούν και τα οποία μπορούν να αναδείξουν.

Πώς λειτουργεί το CollegeLink, ποιες δραστηριότητες αναπτύσσει και πώς βοηθά υποψήφιους εργαζόμενους και επιχειρήσεις;

Μέσα από το CollegeLink οι νέοι μαθαίνουν να «κτίζουν» το βιογραφικό τους και να παρουσιάζουν τον εαυτό τους με σωστό τρόπο, συμπεριλαμβάνοντας σημαντικά χαρακτηριστικά, τα οποία ενδιαφέρουν τις εταιρείες.

Δεδομένου ότι οι νέοι συνήθως έχουν περιορισμένη προϋπηρεσία, αξιολογούμε τις εργασιακές ικανότητές τους μέσω μιας σειράς από τεστ λογικής σκέψης, αντιληπτικής ικανότητας, ξένων γλωσσών και, συχνά, απτών εργασιακών δεξιοτήτων. Η διαδικασία βοηθάει τις εταιρείες να βρουν τους ανθρώπους που ταιριάζουν περισσότερο στις απαιτήσεις τους, καθώς και τους νέους να βρουν γρήγορα την πρώτη τους δουλειά -σχετική με τις σπουδές τους και σε αρμονία με την προσωπικότητά τους.

Επίσης, οργανώνουμε workshops, ημέρες προσανατολισμού (orientation days) και εκπαιδευτικά σεμινάρια, προκειμένου οι νέοι να εφοδιαστούν εγκαίρως με όλη τη γνώση που χρειάζονται.

Για ποιους λόγους επικεντρωθήκατε στους νέους;

Κατ’ αρχάς, εμείς οι ίδιοι είμαστε νέοι άνθρωποι και αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία μετάβασης από το πανεπιστήμιο στην αγορά εργασίας. Εξάλλου, έχουμε ως βασική αρχή ότι οι νέοι μπορεί να μην έχουν προϋπηρεσία, αλλά έχουν πολλά άλλα στοιχεία και χαρακτηριστικά που μπορούν να αναδείξουν.

Επιπλέον, είναι χαρακτηριστικό το ποσοστό ανεργίας στους νέους κάτω των 25, το οποίο κυμαίνεται σε πάνω από 55%. Πιστεύουμε στους νέους!

Πιστεύουμε πως ένας νέος είναι δεκτικός σε καινούργια γνώση, την απορροφά πολύ πιο εύκολα, αφοσιώνεται πολύ πιο γρήγορα, είναι καινοτόμος, έχει φρέσκες ιδέες και είναι εκείνος που θα γίνει το επόμενο στέλεχος για να οδηγήσει μπροστά μια εταιρεία. Βασιζόμενη στους νέους, κάθε εταιρεία μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα και τον ρυθμό ανάπτυξής της.

Πώς αξιολογείτε τους νέους επιστήμονες στην Ελλάδα;

Η δυναμική των νέων Ελλήνων, οι γνώσεις που έχουμε, η κριτική ικανότητα που αναπτύσσουμε στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο, οι σπουδές που κάνουμε, θεωρούμε ότι μας κατατάσσουν σε πολύ υψηλό επίπεδο σε σχέση με τους νέους του εξωτερικού. Κάτι τέτοιο επιβεβαιώνεται πολύ εύκολα, εάν κοιτάξουμε πως οι νέοι Ελληνες διαπρέπουν σε πολλούς τομείς στο εξωτερικό.

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους που πιστεύουν το εξωτερικό ως μόνο λύση για καριέρα;

Είναι σεβαστή η επιλογή και η απόφαση που εντέλει θα πάρει ο καθένας. Η δική μας πρόθεση είναι να μείνουμε με σκοπό να βοηθήσουμε τη χώρα μας. Σίγουρα η Ελλάδα δεν παρέχει τις ευκαιρίες που μπορεί, πιθανώς, να παρέχουν άλλες χώρες, ωστόσο αισθανόμαστε, ως ελάχιστη υποχρέωση, να προσπαθήσουμε τουλάχιστον να τις δημιουργήσουμε και να τις εκμεταλλευτούμε για καλό, τόσο της χώρας όσο και της νέας γενιάς.

Με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσουμε έμμεσα να βοηθήσουμε στη μείωση της ανεργίας και στις μεγαλύτερες ηλικίες, οι οποίες αντιμετωπίζουν, επίσης, πολύ σοβαρά προβλήματα.

Οπως και να έχει, πάντα αισθανόμαστε ικανοποίηση και υπερηφάνεια όταν νέοι διαπρέπουν στο εξωτερικό. Φανταστείτε, παρ’ όλα αυτά, αν οι συγκεκριμένοι εξαιρετικοί επιστήμονες έμεναν στη χώρα μας τι χρησιμότητα θα αντλούσαμε ως χώρα. Σίγουρα η πολιτεία θα πρέπει να βρει τρόπους να αντιδράσει. Εμείς δεσμευόμαστε να είμαστε «εδώ» και να βοηθήσουμε στο μέγιστο δυνατόν.